Domov / V čarobnem svetu vode tudi jeseni

V čarobnem svetu vode tudi jeseni

Pred nami je september, prihaja jesen in kot vemo, nas vreme v tem obdobju lahko razvaja, lahko pa nas prehitro obleče v toplejša oblačila in zvabi v zavetje notranjih prostorov. Kjer se spominjamo, kako zabavno smo preživljali svoj prosti čas v bazenu; sami, s prijatelji, z družino. Ali lahko v zvezi s tem kaj naredimo?  Seveda, možnosti je kar nekaj. 

 

Ena od možnosti je ogrevanje bazena. Kopanje v bazenu je po tem možno od zgodnje pomladi do pozne jeseni, sezono si lahko podaljšamo kar za mesec ali dva.

 

Pravilno ogrevan bazen ima vedno pravo temperaturo vode, to je med 27 in 29 stopinjami. Zanjo pa poskrbimo z različnimi sistemi ogrevanja: z električnimi grelci, toplotnimi izmenjevalci in toplotnimi črpalkami.

 

Kopalno sezono na domačem vrtu lahko učinkovito podaljšamo z bazensko streho, ki je nepogrešljiva tudi pri ogrevanju bazena s toplotno črpalko. Koristi nam pri uravnavanju temperature bazenske vode, ki se hitreje ogreje in je dalj časa primerna za kopanje. Prav tako pa bazen ščiti pred neurji in omogoča, da voda ostane čista ter pripravljena za takojšnjo osvežitev in sprostitev.

 

 

Za pokrivanje najpogosteje uporabljamo pomične bazenske strehe, ki so narejene tako, da vzdržijo sunke vetra kar do 80 km/h. Ne nazadnje, nudijo tudi dobro zaščito pred možnostjo utopitve. Ob strehah standardnih velikosti so na voljo tudi večje, ki za premikanje uporabljajo lastna kolesa. To omogoča njihovo postavitev na ne povsem ravno površino. Vsaka takšna streha je narejena po meri.  Bazenske strehe pa so, ne nazadnje, uporabne tudi namesto steklenih zimskih vrtov, pri pokrivanju teras in zelenjavnih gred.

Foto: Drumlifeproduction
Foto: Drumlifeproduction
Foto: Drumlifeproduction
Foto: Drumlifeproduction

 

Ne glede na način ogrevanja, pa je prvi in osnovni korak pokrivanje bazena. V hladnem vremenu in ponoči, ko temperature padejo, so toplotne izgube tako velike, da ogrevanje vode  brez pokrivala ni smiselno. Če bazen pokrijemo s solarnim pokrivalom, bo voda še nekaj časa primerna za plavanje.  Pokrivalo prepušča UV svetlobo, segreva vodo v bazenu in ohranjanja akumulirano toploto v vodi. Pokrivala plavajo na površini vode in delno tudi preprečujejo vdor umazanije v bazen. Prav tako preprečujejo izhlapevanje bazenske vode, kar je še posebej pomembno pri notranjih pokritih bazenih. Za lažjo uporabo so običajno nameščena na posebno navijalo, ki omogoča enostavno rokovanje in možnost montaže na bazene nepravilnih oblik.

 

Še nekaj je potrebno vedeti: kadar pokrivalo ne plava na vodi, ga je potrebno zaščititi pred neposredno sončno svetlobo in nikoli ga ne smemo položiti na vodo takoj po klornem šoku.

Foto: Drumlifeproduction

 

Vendar solarna pokrivala ne nudijo zaščite pred nesrečnimi padci v vodo. Za takšno varovanje je bolj primerna bazenska roleta. To je sistem za pokrivanje bazena s plavajočimi letvicami, ki so votle in zaprte, tako da voda ne gre vanje. Osnovni namen plavajoče rolete je, da zadrži toploto bazenske vode. Pri bazenu, ki je pokrit s takšno roleto, so toplotne izgube manjše med 65 in 80%. Roleta pa preprečuje tudi dostop umazanije v bazen, predvsem listja z dreves.

Foto: Drumlifeproduction

 

Za samostoječe bazene je na voljo montažno kupolasto pokrivalo za okrogle in ovalne bazene Cabrio Dome, ki prav tako ohranja temperaturo vode, jo ščiti pred umazanijo in zmanjša porabo sredstev za nego vode. Narejeno je iz prozorne folije debeline 0,4 mm, ki je tudi UV obstojna. Okvir je iz eloksiranega aluminija, to pa zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Vhodna odprtina na zadrgo omogoča preprost dostop do vode. Bazen lahko uporabljate pri zaprti, delno odprti ali celotni odprti strehi. Vendar - Cabrio Dome ni primeren za uporabo v zimskih razmerah.

Foto: Drumlifeproduction

 

Možnosti je veliko, zato se še ne bo treba posloviti od uživanja v čarobnem objemu vode. Katera rešitev je najbolj primerna za vaš bazen?

 

 

 

Telefon
02/80-50-430
E-pošta