Spoštovani kupci, obveščamo vas, da zaradi povečanega obsega naročil, bo vaše naročilo dostavljeno v roku 2-5 delovnih dni. Hvala za razumevanje!
Domov / Priprave na prezimovanje bazena

PREZIMOVANJE

Poletne temperature se počasi poslavljajo in čas je, da bazen pravilno pripravimo na prezimovanje. S pripravami začnemo, ko se bazenska voda začne hladiti. V primeru, da ne uporabljate pokrivala in toplotne črpalke, bo priprava na prezimovanje potrebna kmalu.

Prezimovanje bazena pomeni pripravljanje tega na zimske temperature. S pravilnim prezimovanjem bazen zaščitimo pred poškodbami, ki nastanejo zaradi temperature in vremenskih vplivov, medtem ko ga v zimskem času ne uporabljamo. Z zaščito poskrbimo, da v bazenu pozimi ne bo onesnaževalcev, umazanije in odpadkov.

Da boste na celoten postopek prezimovanja pravočasno pripravljeni vam priporočamo, da si v prihodnjih dneh priskrbite potrebna sredstva in opremo. Če začnete prezgodaj, lahko naletite na težave z algami, ki uspevajo v toplejših temperaturah. Pripravljanje na prezimovanje vam bo vzelo približno en teden, saj je za nekatere korake potrebnih več dni. 

 

 

 

KDAJ ZAČNEMO S PRIPRAVO

 

S pripravo začnemo nekaj dni zatem ko temperatura vode v bazenu pade pod 15°C. Temperatura mora pasti na 12 - 14°C, saj bi se sredstvo za prezimovanje pri višjih temperaturah začelo razgrajevati.
Ob padcu temperature najprej poskrbimo za dezinfekcijo vode tako, da izvedemo klorni šok. Za tem par dni počakamo, da klor dokončno izhlapi. V tem času NE izvajamo rutinske nege vode. Po tem lahko začnemo s prezimovanjem. Ko je temperatura vode nižja od 15°C, se upočasni rast alg, zato se tveganje za njihovo razmnoževanje zmanjša. Dokler pa ne začnemo s prezimovanjem bazena, moramo negovati vodo tako kot med sezono.

 

PRAVILNA PRIPRAVA NA PREZIMOVANJE

 

Iz bazena najprej očistimo večje nečistoče. Temeljito očistimo stene bazena in bazensko dno posesamo z bazenskim sesalcem. V filtru operemo pesek (pranje filtra - backwash).


Gladino bazenske vode znižamo toliko, da bo med 10 in 20 cm pod nivojem povratnih šob oziroma odprtine za protitočno napravo. V primeru, da so povratne šobe tudi v spodnjem delu bazena, jih zapremo s čepi za prezimovanje bazena.

 


Bazen v času zime nikakor ne sme biti prazen, ker se bo bazenska folija skrčila. Priporočena količina vode v bazenu tekom prezimovanja je ⅔.

 

 

NEGA VODE POZIMI S TEKOČINO ZA PREZIMOVANJE

 

pH vrednost vode v bazenu znižamo najmanj na vrednost 7,0. V očiščen in delno izpraznjen bazen damo Calzelos, sredstvo za prezimovanje. To je tekoče, rahlo peneče se sredstvo, brez klora in pH nevtralno. Preprečuje izločanje vodnega kamna in zatira rast alg v bazenih na prostem. Pri srednji trdoti vode je poraba sredstva 1 liter na 20 – 25 m3 vode. Pri trdi vodi je potrebno več sredstva, za mehko vodo zadošča manjša količina.

 

Sredstvo sčasoma izgubi koncentracijo, zato priporočamo ponovno doziranje proti koncu zime, ko mraz in zimske temperature začnejo postopoma popuščati. Priporočamo, da sredstvo ponovno dozirate februarja. V toplejših zimah priporočamo dodatno doziranje sredstva Calzelos. Calzelos ni sredstvo proti zmrzovanju, prav tako sredstva ne smemo mešati z drugimi kemikalijami.

 

V primeru, da je vaš bazen v zimskem času brez zaščitnega pokrivala, je treba dodatno spuščati vodo na priporočen nivo (⅔ bazena), saj se zaradi dežja ali snega začne nabirati odvečna voda.
Če uporabljate zaščitno pokrivalo, je treba sproti iz tega odstranjevati zapadli sneg ali večje količine vode.
 

 

OPREMA

 

Pred prezimovanjem moramo iz bazena odstraniti vso (dodatno) opremo. Pod dodatno opremo med drugim spadajo solarni tuš, lestev in skakalna deska, ki jih skupaj s črpalko in filtrom čez zimo izklopimo ter hranimo na suhem in pred zmrzaljo zaščitenem mestu.
 

POKRIVALO

 

 

Uporaba zimskega zaščitnega pokrivala bazenu ohranja ter podaljša življenjsko dobo. Takšna zaščita je odlična rešitev za kakovostno zaščito bazena ter bazenske vode v času prezimovanja. Zaradi pokrivala se v bazenu pozimi ne nabira listje in druge nečistoče, ki lahko vplivajo na kvaliteto vode. Prav tako pokrivalo zatemni bazen. Zaradi pomanjkanja svetlobe dodatno prepreči nastajanje alg v bazenu, ker je voda zaščitena pred UV žarki. Varovanje pred svetlobo podaljša tudi življenjsko dobo PVC folije.

 

 

 

Da pokrivalo čez zimo ostane na mestu, vam priporočamo uporabo obtežilnih tulcev. Ti obtežijo zimsko pokrivalo. Tulci se napolnijo z vodo, kar omogoča enostavno nameščanje in kasnejše praznjenje ter skladiščenje. Narejeni so iz posebnega UV obstojnega materiala kar jim zagotavlja dolgo življenjsko dobo.

 

 

 

 

PLOVCI

 

 

 

 

Kompenzatorski plovci razbremenijo pritiskanje ledu na bazenske stene. S tem preprečijo morebitne poškodbe, saj led namesto na bazenske stene pritiska na plovce. Dolžina plovca je 0,5 m, več plovcev se med seboj spoji s posebnimi kavlji, ki so priloženi. Na koncu jih pritrdimo na bazenski rob z vrvjo (ta ni priložena). Spojene plovce nastavimo na vodno gladino po diagonali bazena.

 


ČEPI


Čepe potrebujemo, če so povratne šobe na spodnjem delu bazena in so zato tudi pozimi pod vodo. Njihova namestitev je preprosta. Običajno so povratne šobe narejene tako, da je možno usmernik odviti iz ohišja in namesto tega v ohišje privijemo čep s tesnilom. Čep zagotovi odlično tesnenje.

 

 

 

GIZZMO (NASTAVEK ZA PREZIMOVANJE SKIMERJA)


 

V primeru, da pri prezimovanju, nivoja vode ne spuščamo pod nivo skimerja in šob, je priporočljiva uporaba Gizzmo pripomočka za skimer. Nastavek proti zmrzovanju je zelo enostaven za uporabo in montažo. Odstranimo pokrov skimerja in košarico, nato privijemo Gizzmo v navojno odprtino.

 

 

PREZIMOVANJE STROJNICE

 

Na prezimovanje moramo ustrezno pripraviti tudi strojnico, da nas bo spomladi pričakala bistra bazenska voda in je ne bo treba v celoti zamenjati.
Postopek je naslednji: odklopimo filter, razstavimo črpalko in iz nje s pomočjo izpustnih čepov odstranimo vso vodo, očistimo njen predfilter ter jo shranimo na suho in pred zmrzaljo zaščiteno mesto. Izpraznimo tudi vso cevno inštalacijo bazena, vse ventile pustimo odprte, (razen talni odtok). Prav tako razstavimo, očistimo in shranimo tudi črpalko za protitok ali masažo.

 

 

PREZIMOVANJE TOPLOTNE ČRPALKE

 

Toplotno črpalko na prezimovanje pripravimo tako, da od nje odklopimo nastavke. Pomembno je, da iz črpalke izpustimo vso vodo. Zatem jo prekrijemo z zaščitnim pokrivalom za prezimovanje toplotnih črpalk
 

 

 

V primeru dodatnih vprašanj glede prezimovanja določene opreme nam pišite na info@stotinka.si .

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €