0
Domov / Priprava na sezono

Spomladansko čiščenje bazena in priprava na sezono

Vedno višje temperature kar kličejo po tem, da je zadnji trenutek za pripravo bazena na dolgo prijetno kopalno sezono. Če ste zanj dobro poskrbeli pred zimo, boste lahko kmalu uživali v čarobnem objemu vode. Drugače pa bo potrebnega malo več dela. Ampak skupaj nam bo uspelo v vsakem primeru.

 

3, 2, 1… akcija - Kako se bomo tega lotili?

 

Ne glede na vrsto bazena, priprava na kopalno sezona poteka bolj ali manj enako.

  • Če je bil vaš bazen pozimi prekrit, potem je seveda prvi korak, da odstranite pokrivalo. Očistite ga, posušite, zložite in pospravite do (upajmo) pozne jeseni.
  • Najverjetneje ste, glede na navodila proizvajalca bazena, pozimi v bazenu pustili nekaj vode. Če ste, potem najprej očistite tisti del sten, ki so bile na suhem, saj se tam nabere največ umazanije. Če ste dodali sredstvo za prezimovanje, bo dele bazena, ki so bili pozimi pod vodo precej preprosto očistiti. Ne pozabite očistiti tudi skimerjev in mask vseh ostalih vgrajenih elementov kot so luči, protitokovi, slapovi, masaže.
  • Pri čiščenju uporabite primerna čistila. Z njimi lahko očistite tako organsko kot anorgansko umazanijo. Organska umazanija so npr. prah, saje in maščobe, anorganska pa je vodni kamen. Če so se na stenah bazena naredile alge, jih je potrebno prav tako očistiti, preden se zasušijo. S tem bosta priprava na sezono in vzdrževanje bazena med sezono veliko lažja. Pri izbiri čistilnih sredstev je potrebno paziti, da ne bodo vplivala na kakovost vode kasneje, ko boste napolnili bazen. Bazen pa je potrebno po čiščenju tudi dobro sprati, da bo voda neoporečna.
  • Če je umazanija trdovratna, je bolje, da bazen očistite večkrat in postopoma, kot pa da uporabljate čistilne koncentrate. Pa še nekaj - raztopina čistila, ki ga nanesete na umazano površino, se ne sme posušiti.

Čistila Chemoform so vrhunska čistila, proizvajajo se že od leta 1962. Ker so zelo koncentrirana, pomeni to na eni strani majhno porabo, na drugi pa skrbnost pri rokovanju. Obvezno uporabljajte zaščitne rokavice in ostala predpisana sredstva za varno rokovanje ter pred pričetkom dela prosimo preberite navodila za uporabo.

 

  • Umazano vodo po čiščenju spustite iz bazena skozi talni odtok in pazite, da bo imela prost pretok in ne bo zalila strojnice.
  • Ko bazen očistimo, je smiselno, da ga poškropimo s premazom proti algam. Počakamo, da se posuši in nato napolnimo bazen s svežo vodo, najbolje iz vodovoda. Uravnamo še pH vrednost vode v bazenu in izvedemo sunkovito kloriranje. pH vrednost vode vpliva na vse faktorje bazenske vode in naj bo vedno v idealnem območju med 7,0 in 7,6.
  • Če pa vaš bazen pozimi ni bil prekrit, bo čiščenje bolj trdovratno. Vplivi zimskega vremena so namreč na stenah pustili veliko večjo sled. Če je v bazenu veliko listja in nesnage, moramo paziti, da pride čim manj listja v odtok. Večje kose poberemo ročno, z mrežico. Tako si olajšamo delo. Potem pa se lotimo temeljitega čiščenja. 

 

Pa še nekaj - spomladi je tudi čas za zamenjavo morebiti poškodovanih delov bazenske opreme.

 

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
AAA
Brezplačna dostava nad 49 €