Spoštovani kupci, obveščamo vas, da zaradi povečanega obsega naročil, bo vaše naročilo dostavljeno v roku 2-5 delovnih dni. Hvala za razumevanje!
Domov / Primerjava filtrirnih medijev: kartuše, filtrirne kroglice, pesek, steklo in stekleni filtrirni medij

Primerjava filtrirnih medijev: kartuše, filtrirne kroglice, pesek, steklo in stekleni filtrirni medij.

 

Zdrava in čista voda v bazenu je prioriteta vsakega lastnika bazena, ne glede na to, kakšen bazen je. To dosežemo z rednim filtriranjem vode in vzdrževanjem njenega kemijskega ravnovesja. Če za slednje velja, da se moramo držati predpisanih vrednosti, zaporedij in količin, imamo pri filtraciji več možnosti med katerimi se lahko odločamo.

 

Najbolj priljubljena filtracijska sistema sta pri manjših bazenih kartušni in peščeni filter, pri večjih bazenih pa  peščeni filter z uporabo različnih filtrirnih medijev.

 

Za lažjo izbiro, smo za vas pripravili krajši opis medijev in naredili krajši »review« na podlagi naših izkušenj in vaših povratnih informacij.

 

KARTUŠNI FILTRI

 

Kartušni filtri za svoje delovanje uporabljajo filtrirne kartuše, ki zadržijo umazanijo velikosti 10 do 15 mikronov. Priljubljeni so zaradi enostavnega vzdrževanja in uporabe.

Slabost: niso primerni za večje bazene, če želimo uporabljati bazenski sesalec, s priklopom na filtrirni sistem, je moč delovanja filtra prešibka.

 

 

PEŠČENI FILTRI

 

FILTRIRNE KROGLICE

 

Filtrirne kroglice so zelo priljubljena, dobro oglaševana različica filtracije bazenske vode. Bistven argument, ki dobro služi svojemu namenu je ta, da zadržijo ostanke velikosti do 1,5 mikronov. So nestrupene in izjemno lahke.

 

Slabost: ker se umazanija močno vpije v kroglice, je filtrirni sistem ne more popolnoma izprati, kar tehnično pomeni, da morate filtrirne kroglice za vzdrževanje kvalitetne filtracije, cca. 1x tedensko oprati v pralnem stroju.

 

 

FILTRIRNI PESEK

 

Filtrirni pesek je najbolj priljubljena in razširjena izbira filtracije. Ključna prednost peska je, da ga zamenjamo šele po 3-4 letih. Pesek zadrži delce velikosti do cca. 30 mikronov, ki se s povratnim pranjem izločijo iz filtrirnega sistema. Uporaba filtrirnega peska je učinkovita in ugodna rešitev, ki zahteva priklop pogonske črpalke, kar pomeni, da je sistem primeren tudi za uporabo bazenskih sesalcev.

 

Slabost: ne zadrži najmanjših delcev.

 

FILTRIRNO STEKLO

 

Filtrirno steklo ima daljšo življenjsko dobo od peska in sicer 4-5 let. Zadrži umazanijo velikosti 5-15 mikronov, kar je prav tako bolj učinkovito od klasičnega peska. Poleg mehanske filtracije, steklo privlači delce umazanije s svojim negativnim ionskim nabojem. Ker je steklo lažje in manj »gosto« kot pesek, ga hitreje speremo in ob tem porabimo manj vode.

 

Slabost: dražje od peska.

 

STEKLENI FILTRIRNI MEDIJ

 

Stekleni medij Vitro Sphere nano v obliki steklenih kroglic omogoča izredno dobro filtracijo ter bistveno zmanjšuje porabo sredstev za nego vode, porabo vode za pranje filtra in posledično porabo energije. Medij preprečuje razvoj biofilma na površini zrnc, s čimer se skoraj izniči kontaminacija filtrirnega medija. Dezinfekcijska sredstva tako delujejo z največjim učinkom tam, kjer je to potrebno, v bazenski vodi in ne v samem filtru. Zaradi izjemno trdne strukture filtrirnega medija ga ni potrebno zamenjevat, kar je najbrž največja prednost.

 

Slabost: tukaj je edini argument, ki ga lahko navedemo kot slabost – višja cena investicije, ki pa se sčasoma izenači in je celo na dolgi rok nižja kot pri pesku, steklu, kartušah ali kroglicah.

 

Pri izboru pravega medija je potrebno upoštevati več dejavnikov in specifiko vašega bazena, ampak ne glede na to kaj bo vaša izbira, lahko v naši spletni trgovini najdete kvalitetne izdelke  za filtracijo bazena po dostopnih cenah.

 

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €