Domov / Ogrevanje bazenske vode

Užitek v bazenu lahko podaljšamo z ogrevanjem bazenske vode

Ko se po napornem dnevu v službi vrnemo domov, ko se po testih, izpitih in spraševanjih vrnemo iz šole, ko si zjutraj moramo nabrati energijo in se pripraviti na nov dan, ko zvečer pred spanjem potrebujemo še malo sproščanja… Takrat v naše življenje vstopi bazen. Zakaj bi se omejili samo na toplo vreme, če pa lahko v ogrevanih bazenih uživamo veliko več časa?

 

Ogrevanje bazena zagotovi kopanje že v zgodnjih pomladnih dneh in ga podaljša v pozno jesen. Pravilno ogrevan bazen ima vedno optimalno temperaturo vode, zato je zelo pomembno, da se načrtovanja ogrevanja lotimo tako, kot je potrebno. Idealno je seveda, če to naredimo že v sami fazi gradnje bazena. V tej fazi je pomembna tudi lega, saj so bazeni, postavljeni na sončni in zavetrni strani, energetsko veliko bolj učinkoviti.

 

Na voljo so različne vrste in sistemi ogrevanja: z električnimi grelci, toplotnimi izmenjevalci in toplotnimi črpalkami.

Ne glede na način ogrevanja, pa je prvi in osnovni korak pokrivanje bazena. V hladnem vremenu in ponoči so toplotne izgube tako velike, da ogrevanje brez pokrivala ni smiselno. Da pa boste lahko popolnoma izkoristili prednosti ogrevanja, je bazen potrebno tudi ustrezno izolirati.

 

 

 

Ena najbolj idealnih, tudi ekonomsko primernih, rešitev je toplotna črpalka.

 

Toplotne črpalke delujejo tako, da za ogrevanje bazenske vode izkoriščajo toploto zraka v okolici in jo še dodatno dvignejo s pomočjo električne energije. Pri tem kompresor porabi 25% energije v primerjavi s pridobljeno toploto. Na ta način za ogrevanje porabimo bistveno manj (5-6 krat manj) električne energije, kot če bi vodo ogrevali z električnim grelcem. Voda iz bazena gre najprej skozi filter v toplotno črpalko, kjer se ogreje in od tam vrne v bazen.

 

Vso toploto črpalka posreduje bazenski vodi preko vgrajenega visoko pretočnega toplotnega izmenjevalca, narejenega iz titana. Vloženi enoti energije, v obliki elektrike, se glede na temperaturo zraka doda še štiri (pri 100C) do šest (pri 260C) delov energije, ki jih odvzamemo zraku. Toplotni izmenjevalec je vgrajen v sami črpalki, zato jo je potrebno povezati s filtrirnim sistemom (zmogljivost filtra in črpalke mora biti ustrezna za montažo toplotne črpalke). Običajno se črpalka na filter poveže z bypass priključkom, ki je nameščen za filtrom.

 

Za učinkovito delovanje potrebuje toplotna črpalka dober pretok, čim več toplega zraka, zato je dobro, da jo postavimo na odprto, sončno mesto v bližino bazena. Do nje je potrebno tudi pripeljati dovodno in odvodno cev iz strojnice bazena ter napajalni kabel.

 

S toplotno črpalko velik del energije brezplačno pridobimo iz narave, ne glede na to ali je sonce ali ne, zato je tak način ogrevanja primeren skozi celo kopalno sezono.

 

Kako izbrati primerno toplotno črpalko?

 

Formula za izračun potrebne moči toplotne črpalke v idealnih pogojih*.

 

 

Potrebno je upoštevati tudi temperaturo zraka v okolju, površino bazena in vetrovnost na določeni lokaciji. Zato dodamo formuli še 20 do 30% moči za ogrevanje.

 

Prav tako pa med pomembne dejavnike sodijo izolacija na stenah bazena in na njegovem dnu, kategorija bazena, in evaporacija.

 

Vabimo vas, da v naši spletni trgovini najdete pravo toplotno črpalko za vas.

 

 

*Enačba predstavlja informativen (okviren) izračun potrebne moči. Za pravilno izbiro moči toplotne črpalke nas pokličite na 02/ 80 50 430 ali nam pišite na info@stotinka.si.

Telefon
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €