0
Domov / Nega vode / Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja in dvomi

Koliko časa lahko imam vodo v bazenu?

 

Priporočamo, da vodo v zunanjem bazenu zamenjate enkrat letno, običajno spomladi. V notranjem bazenu je ta interval lahko daljši, seveda ob rednem pranju filtra.

 

Ali za čisto vodo v bazenu potrebujem filter?

 

Da, samo sredstva za nego bazenske vode niso dovolj.

 

Kako vem, da so bazen napadle alge?

 

Običajno voda postane zelenkaste barve in stene bazena postanejo spolzke. Preberite več o reševanju vode vašega bazena, ko pride do pojava alg.

 

Kateri filter je boljši, peščeni ali kartušni?

 

Peščeni, saj gre voda iz bazena preko peska, ki jo veliko bolje očisti kot kartuša. Voda je veliko bolj čista in bistra, saj imajo tudi sredstva za nego vode boljši učinek.

 

Kako velik filter je idealen za moj bazen?

 

Pri tem vprašanju moramo upoštevati več dejavnikov. Voda v filtru bi se morala izmenjati v 4-8 urah (v bazenu imamo 40 m3 vode, kar pomeni, da mora skozi filter pri optimalni zmogljivosti »preteči« 10 m3 vode v eni uri). Pomembna je tudi usklajenost filtra (volumen in količina peska, ki je v filtru) ter premer cevi, ki povezujejo bazen. Povedano drugače: v kolikor imamo črpalko, ki ima zmogljivost 10m3/h in filter, ki ima premer 30 cm in vsebuje 25 kg peska, bomo z vodo prav tako imeli težave.

 

Avtomatsko ali ročno dodajanje sredstev za nego vode v bazen?

 

To vprašanje se predvsem pogosto poraja pri novih uporabnikih bazenov, ali pri tistih, ki jim za vzdrževanje bazena primanjkuje časa. Na voljo imamo več različnih sistemov, ki omogočajo dodajanje korektorja pH vrednosti in klorovih proizvodov ali izdelkov z aktivnim kisikom. Najboljši avtomatski merilno regulacijski sistem je Poolcontrol L, ki nam za razliko od ostalih ponudnikov na trgu omogoča, da prehajamo iz klorove v kisikovo metodo. Sistem ponuja display v slovenskem jeziku, kar uporabniku olajša rokovanje.

 

Dezinfekcija s soljo

 

V tem primeru se velikokrat nepravilno uporablja tudi izraz »brezklorna dezinfekcija«. V resnici poteka dezinfekcija s pomočjo elektrolize, kjer sol (NaCl) s pomočjo električnega toka razbijemo na klorov in natrijev ion. Dejansko gre torej za dezinfekcijo s klorom, razlikuje se samo način pridobivanja klora. Prednosti pri tej metodi je mehkejša voda (slankast okus), slabost pa korozija bazenske tehnike.

 

Kako vem, kaj kupujem, predvsem preko spleta?

 

Preverite, ali je uvoznik registriran za opravljanje prometa s kemikalijami pri Uradu za kemikalije in ali so prijavljena in registrirana tudi njihova sredstva. Ne kupujte od spletnih ponudnikov, ki se izogibajo zakonskim predpisom. Sredstva, ki jih ponujajo, so lahko nevarne kemikalije brez kakršnegakoli nadzora.

 

 

Ali so sredstva za nego bazenske vode Chemoform registrirana?

 

Vsa sredstva iz našega prodajnega programa so v skladu z veljavno zakonodajo v Sloveniji registrirana pri Uradu za kemikalije pri Ministrstvu za zdravje, prav tako so registrirani tudi vsi biocidi.

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
AAA
Brezplačna dostava nad 49 €