Spoštovani kupci, obveščamo vas, da zaradi povečanega obsega naročil, bo vaše naročilo dostavljeno v roku 2-5 delovnih dni. Hvala za razumevanje!
Domov / Nega vode med sezono. Motna, zelena, rjava voda? Zaporedje je pomembno!

Nega vode med sezono. Motna, zelena, rjava voda? Zaporedje je pomembno!

 

Pravilna nega bazenske vode je izjemno pomembna. Ločimo 3 osnovne sklope nege vode in sicer:

Pri pripravi bazena na sezono in na prezimovanje je postopek precej jasen in ko ga enkrat sprovedemo, je načeloma zaključen, rezultat je viden in voda je pripravljena. Zgodba med-sezonske nege je povsem drugačna. Včasih je izgled vode lahko zavajajoč in v prepričanju, da imamo kristalno čisto vodo, nam situacija pobegne izpod nadzora. Naenkrat se soočamo z motno, zeleno, rjavo (…) vodo, ki je še tik pred tem bila neoporečno bistra. V spodnji objavi bomo z vami delili nekaj nasvetov glede nege bazenske vode, ob upoštevanju katerih, se s temi izzivi nikoli več ne boste soočali!

 

 

REDNA NEGA

 

1 - pH vrednost je alfa in omega pri negi bazenske vode. Preden se lotite katere koli procedure v zvezi z vašo bazensko vodo, morate uravnati pH, sicer bodo vsi ostali koraki brezpredmetni. Idealna pH vrednost bazenske vode je po aktualnih smernicah med 7,0 in 7,6. Če je vrednost pH vode pod 7,0, je vaša bazenska voda kisla – posledično lahko korozivno deluje na vse kovinske dele črpalk, toplotnih izmenjevalcev, okvirjev ipd.. Če v »kislo« bazensko vodo dodajamo klor, ta ne bo učinkoval. Kadar je vrednost vode nad 7,6 imamo opravka z bazično vodo. V tem primeru, se v vodi sproščajo mineralne snovi, ki jih prepoznamo kot bele obloge na stenah bazena. Kot posledica lahko prav tako pečejo oči in srbi koža. Tudi v tem primeru je delovanje ostalih sredstev za vodo manj učinkovito in kljub rednim ali celo povečanim dozam voda ostaja motna/zelena/umazana itd..

 

 

2 - Ko je pH vrednost znotraj priporočenega okvirja, lahko nadaljujemo s klorom. Klor skrbi za dezinfekcijo bazenske vode, uničuje klice in bakterije, ki jih s prostim očesom ne zaznamo, zato vedno poudarjamo, da bistra voda še ne pomeni zdrave vode. Po trenutnih smernicah je idealna vsebnost klora v vodi med 1-3mg/l. Za zdravo vodo niso dovolj le Klorove ali Multifunkcijske tablete temveč potrebujemo tudi klor v granulatu, ki poskrbi za tako imenovani klorni šok. Tablete skrbijo za dolgoročno dezinfekcijo vode, klor granulat pa za sunkovito kloriranje.

 

 

 

3 - Algicid je sredstvo za PREVENTIVNO preprečevanje pojava alg. Alge so preprosti mikroorganizmi, ki sami po sebi niso škodljivi, ampak so vir hrane za bakterije in popolno bivališče za ostale mikroorganizme. Imajo izjemno sposobnost prilagajanja, zato lahko postanejo odporne na klor. Priporočamo redno uporabo algicida med sezonsko nego vode. Če upoštevate vse, do sedaj opisane korake, najbrž nikoli niste imeli težav z algami. Če pa ste pravkar sredi življenjske bitke z algami, ne obupajte, nič ni izgubljeno, na koncu bloga vam opišemo kako se lahko rešite alg in motne vode. Doziranje algicida, ko so alge že prisotne, vam ne bo v pomoč.

 

 

MOTNA VODA

4 - V primeru, da imate težave z motno vodo, morate redni negi dodati še četrti korak in sicer sredstvo za kosmičenje (flokulant). S kosmičenjem odpravite manjše delce umazanije, ki jih filter ne more zadržati. Ob uporabi flokulanta se umazanija prime skupaj in zgosti, tako da jo filter lahko zadrži ali pa jo lahko posesamo v primeru uporabe peščenega filtra.

 

 

Preverimo delovanje filtra, ki ga operemo vsaj enkrat na teden. Pesek v filtru naj ne bo starejši od 5 let. Očistimo mrežico v skimmerjih, preverimo predfilter bazenske črpalke in ga po potrebi prav tako očistimo.

 

ZELENA VODA

Alge so pogost pojav pri bazenski vodi, predvsem v obdobjih, ko so višje temperature.

Priporočamo, da najprej preverite delovanje filtra in ga po potrebi očistite, nato uravnate pH vode (korak 1). Namesto klasičnega uravnavanja vsebnosti klora – izvedite klor šok (v vodi naj bo več kot 3 mg/l klora). Dodamo sredstvo za bistrenje (korak 4) in pustimo filter delovati vsaj 48 ur. Po končanem postopku ponovno izmerimo parametre bazenske vode in po potrebi postopek ponovimo (ne pozabimo na vsakodnevno pranje filtra).

 

Ali pa uporabite naš set za odstranjevanje alg:

 

 

RJAVA VODA

Rjava obarvanost vode pomeni visoko vsebnost železa. Najpogosteje se pojavi po polnjenju bazena iz studenca oziroma vrtnin in kloriranju, ker pride do oksidacije kovin v vodi. Ta pojav lahko odpravimo z uporabo sredstva Calzestab Eisen - Ex ali Metal Magic. Če že veste, da ima vaša voda povišano vsebnost kovin, lahko sredstvi za nevtralizacijo dodate že ob polnjenju. Pri polnjenju iz vodovoda je pojav rjave vode zares redek.

 

 

Kot vidite, noben izziv ni nerešljiv! S skrbno, redno nego bazenske vode pa se lahko izognete marsikateri nevšečnosti.

 

Za ogled drugih izzivov z bazensko vodo kliknite TUKAJ.

 

 

 

 

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €