Domov / Na pomoč, voda v moje bazenu je zelena!

Na pomoč, voda v mojem bazenu je zelena!

Poletje je na višku, na eni strani se soočamo z visokimi temperaturami, na drugi pa nas vsake toliko obiščejo nevihte in dež. Takšne razmere povzročijo, da se je potrebno z vodo v bazenu ukvarjati še bolj skrbno. Če stene in tla postanejo "sluzasta", spolzka ali pa zelena in je zelena tudi voda, so se v naš bazen naselile alge.

 

 

Alge so najpreprostejši rastlinski organizmi in bazenska voda jim nudi odlične pogoje za življenje. Niso vir infekcij, nudijo pa idealno podlago za razvoj drugih, manj prijetnih, mikroorganizmov. Lahko so zelene ali rumene, teh se lahko znebimo na precej preprost način, če pa se pojavijo rjave ali črne alge, pa je najbolje bazen kar izprazniti in jih fizično odstraniti.

 

Alge sčasoma postanejo odporne na klor, zato so v Chemoformu izdelali posebne tekočine, t.i. algicide, ki preprečujejo njihovo rast in jih uničujejo.

 

Kako alge nastanejo?

 

Razlogov je več, v vodi je lahko premalo dezinfekcijskega sredstva ali pa je pH vrednost vode neprimerna. Na pojav alg lahko vplivajo tudi:

  • kopalci (njihov znoj, sredstva za sončenje ali druga kozmetična sredstva),
  • temperatura vode (predvsem, ko je višja od 28° ),
  • nevihte in močnejši nalivi, ki s seboj prinesejo umazanijo (po vsaki nevihti je dobro izvesti šok terapijo z dezinfekcijskimi sredstvi).

Vse našteto običajno deluje vzajemno in že najmanjša motnja lahko poruši občutljivo ravnovesje v vodi.

 

Kako se znebiti alg ali še bolje, kako poskrbeti, da se sploh ne pojavijo?

 

Če se zdi, da so se v naš bazen naselile alge, najprej s priročnim Pooltesterjem za določanje pH vrednosti in vsebnosti klora ali kisika preverimo pH vrednost vode

 

Idealna pH vrednost vode je med 7,0 in 7,4.

 

Preverimo delovanje filtra, očistimo mrežico v skimmerjih, preverimo predfilter bazenske črpalke in ga po potrebi prav tako očistimo. Pesek v filtru naj ne bo starejši od 5 let.

 

Če alge močno napadejo naš bazen, najprej stene in dno bazena očistimo s krtačo.

 

Po tem pa, če je potrebno, uravnamo pH vrednost. To naredimo s pH minus granulatom ali pH plus granulatom. Pravilna pH vrednost omogoča, da bodo sredstva za nego vode sploh delovala.

 

Ko je pH vrednost uravnana, izvedemo sunkovito oziroma šok kloriranje vode. Najbolje je, da to storimo s Chlor Schock Oxy granulatom. Če je voda še primerna za kopanje, to naredimo zvečer, da klor čez noč izhlapi iz vode. Kopanje namreč v tem primeru ni dovoljeno vsaj 12 ur. Bazena ne pokrijemo.

 

Ob sunkovitem kloriranju v vodo NE dodajamo algicidov kot so Alba ali Alba Super.

To storimo šele dva dni po končani terapiji. Seveda pred tem ponovno preverimo pH vrednost vode in jo po potrebi uravnamo.

 

Na koncu poskrbimo, da se odmrli delci alg sprimejo v kosme; tako jih bo lažje odstraniti iz bazena. Kosmičenje oz. flokulacija je postopek, pri katerem mikronsko umazanijo, ki je filter ne more zadržati, "povečamo" do mere, ko jo filter lahko zadrži.

 

  • Pri bazenih s peščenim filtrom dodamo flokulant v prelivni kanal ali skimer, filter nato speremo.
  • Pri filtrih s kartušami zvečer ustavimo obtočno črpalko in vlijemo flokulant direktno v bazen. Po nekaj urah se umazanija zgosti na dnu bazena in zjutraj jo previdno posesamo iz bazena s pomočjo vodnega sesalca. Ta način kosmičenja je primeren za vse vrste filtrov.

Ko opravimo z algami, nadaljujemo z običajnim rednim postopkom negovanja vode.

 

Nastanek alg lahko seveda tudi preprečimo

In sicer tako, da bazenski vodi preventivno dodajamo posebne tekočine, algicide,  ki preprečujejo, da bi se alge razrasle. Poznamo:

  • osnovne algicide, ki se v stiku z vodo, v kateri je prisoten klor, rahlo penijo, posebej v bazenih s protitočnimi napravami in masažnimi šobami.
  • bolj koncentrirane algicide, ki se sploh ne penijo, njihova uporaba ni odvisna od količine klora v vodi in so primerni za vse bazene.

Alge preprečimo tudi tako, da iz bazena sproti odstranimo nesnago kot je odpadlo listje, insekti, zemlja. Pri tem si lahko pomagamo z različnimi avtomatskimi sesalci ali roboti za čiščenje bazena. Očistimo tudi skimmerje, peščene filtre, prelivni kanal.

Telefon
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €