0
Domov / Dezinfekcija bazenske vode

DEZINFEKCIJA BAZENSKE VODE

 

Na higieno bazenske vode vpliva okolje. Pojavijo se bakterije, klice, prihaja tudi do vnašanja nečistoč. Prav tako se pri temperaturi vode nad 20 ºC klice in bakterije pospešeno množijo. Pojavi v vodi lahko ogrožajo naše zdravje. 

 

Da preprečimo morebitne nevšečnosti, moramo poskrbeti za ustrezno dezinfekcijo bazenske vode. V bazenu za to poskrbimo z oksidacijskimi sredstvi v obliki stabiliziranih klorovih proizvodov, broma, soli ali na osnovi aktivnega kisika. Sredstva uničujejo klice, škodljive mikroorganizme in bakterije ter dezinficirajo vodo.

Pri merjenju vsebnosti sredstva za dezinfekcijo vode je pomembno kateri tester uporabljamo. Če vodo vzdržujemo z aktivnim kisikom, se za merjenje vsebnosti aktivnega kisika in pH vrednosti vode uporablja Pooltester O2/pH. V primeru, da vodo vzdržujemo s klorom ali bromom, se uporablja Pooltester pH/Cl. Ta izmeri prosti klor, brom in pH vrednost vode. Kadar uporabljamo solno dezinfekcijo pa v vodi merimo vsebnost soli. Praviloma nam ta podatek odčita solinator, alternativa temu je set za merjenje vsebnosti soli.

Po merjenju pH vrednosti in vsebnosti klora/soli/broma ali aktivnega kisika sledi dezinfekcija vode. Obstaja več načinov:

 

 

KLORNA DEZINFEKCIJA

 

Pred začetkom kopalne sezone, pod pripravo bazena spada sunkovito kloriranje s Chlor Schock Oxy granulatom. Klor šok se izvede ob prvem polnjenju bazena in za tem vsaka dva tedna. Na 10m³ vode uporabimo 150-200 g granulata, ki ga predhodno raztopimo v vodi, da ne poškodujemo bazenske folije in ga nato nalijemo v bazen. Črpalko pustimo delovati dlje časa. Voda v bazenu mora zaokrožiti vsaj enkrat, po naših izkušnjah pa priporočamo, da črpalka deluje 24 ur in vam kvalitetno prefiltrira vodo po izvedenem klor šoku. Prav tako priporočamo, da po končani izvedbi sunkovitega kloriranja izvedete pranje peska (priporočila za sunkovito kloriranje so enaka pri vseh sredstvih za dezinfekcijo bazenske vode, saj klorni šok ne glede na izbrano sredstvo, izvajamo s klorom). 

 

Za dolgoročno dezinfekcijo imamo na voljo Multifunkcijske ali Klorove tablete. Izbor tablet je odvisen od tega, kateri filter uporabljamo. Za kartušne filtre so primerne klorove tablete, medtem ko se uporabniki peščenih filtrirnih naprav lahko odločajo med klorovimi ali multifunkcijskimi tabletami. Le-te so sredstvo za nego vode z večkratnim učinkovanjem, vsebujejo sredstvo za kosmičenje in algicid, ki lahko zaradi drobnih delcev snovi v svoji strukturi zamašijo kartuše.

Uporaba je pri obeh vrstah tablet enaka: vsakih 7 dni dodamo 1 tableto 200 g na 25 m³ vode. Tableto damo v dozirno bojo ali v skimer. Tablete nikoli ne damo neposredno v bazen, saj lahko pride do razbarvanja folije.

Idealna vsebnost klora je 1 – 3 mg/l. Ob izvedbi klornega šoka se ta vrednost bistveno zviša. Ker ima sredstvo Chlor Shock Oxy visoko vsebnost aktivnega kisika, zelo hitro in agresivno reagira, nato pa se veže s kisikom in hitro izhlapi. 

 

Za klor zmotno velja prepričanje, da je škodljiv in ima številne negativne učinke za kožo, sluznico ipd. Zmerne količine klora vsebuje tudi pitna voda. Ljudi, ki bi bili na klor alergični, je v resnici zelo malo. Za reakcije, ki nam jih povzroči klor, smo najpogosteje zaslužni sami. Namreč če se pred vstopom v bazen ne umijemo/stuširamo, se kreme, ličila in odmrli delci kože vežejo na delčke prostega klora, ki se nato pretvorijo v vezani klor ali kloramin, ki nam povzroča težave.

 

 

ELEKTROLIZA


Solinator je elektrolizna naprava, ki lahko iz soli proizvede klor. Slana voda v bazenu teče skozi elektrolizno celico, ta jo pretvori v klorirano vodo.


Elektroliza je proces, ki poteka z enosmerno napetostjo na elektrodah (katoda in anoda). Pri elektrolizi bazenske vode se s pomočjo električnega toka na vsako od elektrod sprošča eden od elementov. Na anodo potuje klor in se nato izloči v vodo. 


Elektroliza je prav tako priljubljena metoda dezinfekcije pri masažnih bazenih. Prednost elektrolize je, da ni značilnega vonja po kloru.

 

 

Ker elektroliza sama po sebi ni dovolj, da bi nadomestila kloriranje, se najprej izvede sunkovito kloriranje s Chlor Schock Oxy granulatom. Klor šok se izvede ob prvem polnjenju bazena in za tem vsaka dva tedna. Za dezinfekcijo bazenske vode nato poskrbi elektrolizna naprava.

Doziranje soli je odvisno od specifikacij elektrolizne naprave in se giba med 3 do 5 kg na 1 m³ vode. Ustrezno količino soli vsujemo v bazen, nato solinator opravi elektrolizo.

 


BROMOVE TABLETE

 

Brom je alternativa kloru. Znan je kot razkužilo, oksidant in algicid za bazensko vodo. Bromove tablete so dobra izbira, saj za razliko od klorovih nimajo močnega vonja in so nežnejše do kože. Prav tako je brom trikrat bolj topen od klora. Toda upoštevati je treba, da imajo bromove tablete manjšo oksidacijsko moč in na sončni svetlobi ne delujejo tako dobro kot klor. Brom reagira s kovinami in je koroziven.

Bromove tablete doziramo preko skimerja. Doziramo po 2 - 4 tablete na 10 m³ vode. Tablet nikoli ne dodajamo neposredno v bazen, saj obstaja nevarnost razbarvanja folije.
Idealna vsebnost broma je 2 - 6 mg/l.

Tudi pri tem načinu dezinfekcije vode se najprej izvede sunkovito kloriranje s Chlor Schock Oxy granulatom. Klor šok se izvede ob prvem polnjenju bazena in za tem vsaka dva tedna.

 


AKTIVNI KISIK


Aktivni kisik je prav tako učinkovita alternativa kloru. Ko za dezinfekcijo bazenske vode uporabljamo klor, ta za razliko od kisika tvori kloramine, ki proizvajajo vonj. Aktivni kisik je idealno dezinfekcijsko sredstvo za alergike. Dobra lastnost aktivnega kisika je prav tako, da ni v tolikšni meri občutljiv na sončno svetlobo kot klor/brom in kljub izpostavljenosti učinkovito oksidira.

Aktivni kisik granulat se uporablja skupaj z Aktivatorjem za aktivni kisik granulat in z Blue Star kombiniranimi tabletami aktivnega kisika. Uporaba je naslednja: po prvem polnjenju bazena dodamo približno 200 - 250 g granulata in 200 ml Aktivatorja za aktivni kisik na 10 m³ vode. Granulat najprej raztopimo v vedru vode in ga nato vzdolž bazenskega roba počasi vlijemo v vodo. Aktivator razredčimo v drugem vedru vode in ga prav tako previdno vlijemo v bazen vzdolž bazenskega roba. Nato za redno doziranje tedensko dodajamo 150 - 200 g granulata in 50 ml aktivatorja na 10 m³ vode. Granulat in aktivator skupaj dvigujeta raven kisika v bazenski vodi. Z Blue Star tabletami pa v vodi vzdržujemo nivo kisika. Ob prvem doziranju dodamo po 2 tableti na 15 m³ vode. Pri rednem doziranju pa tedensko dodajamo po 1 tableto na 15 m³ vode. Tablete vstavimo v dozirno bojo ali skimer.

 

Idealna vsebnost aktivnega kisika je 5 - 8 mg/l.

Pred dezinfekcijo vode se najprej izvede sunkovito kloriranje s Chlor Schock Oxy granulatom. Pri tej metodi dezinfekcije je priporočljivo občasno sunkovito kloriranje (Chlor Schock Oxy, približno vsake 3 do 4 tedne). 

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
AAA
Brezplačna dostava nad 49 €