0
Domov / Bazen pripravimo na zimsko spanje

Bazen pripravimo na zimsko spanje

Tetka jesen je prišla in počasi nas bo obdarila s številnimi lepotami, ki so značilne zanjo. Jesen pa prinaša tudi nižje temperature, odpadanje listja in drugačno preživljanje prostega časa, kot smo bili vajeni poleti. Zabavo in sproščanje v domačem bazenu bomo zamenjali z občasnim obiskom kopališč in term, več pa se bomo sprehajali, vozili s kolesi, hribolazili, nabirali jesenske plodove in ne nazadnje preživljali čas doma, v krogu družine, s prijatelji, ob dobri knjigi, med peko peciva...

 

Da pa nas bo naš bazen spomladi spet sprejel v čarobni svet vode, ga moramo pripraviti na zimo. Zakaj je to pomembno? Predvsem zato, ker nizke temperature lahko poškodujejo bazen in ker bo v naslednji sezoni skok v bazen na domačem vrtu bolj preprost.

 

Torej, ko temperatura vode v bazenu pade med 12 in 14 °C se upočasni rast alg in to je čas, da naš bazen pripravimo na prezimovanje. Dokler se voda ne ohladi, zanjo skrbimo kot med kopalno sezono. Vzdržujemo pH vrednost in v vodo dodajamo dezinfekcijsko sredstvo. Tudi filtrirna naprava mora delovati. Pomembno je, da je voda pred zimovanjem čista in bistra. Ko temperatura vode pade pod 15°C, počakamo še nekaj dni, da klor izhlapi. Prisotnost dezinfekcijskega sredstva preverimo s testerjem.

 

Potem bazen očistimo. Če je čiščenje ob koncu sezone temeljito, bo spomladanska priprava veliko bolj preprosta. Očistimo stene bazena, nato listje, muhe in ostalo umazanijo odstranimo z bazenskim sesalcem ali pa kar z mrežo. Očistimo tudi skimmer in filter.

 

Nato poskrbimo za vodo v bazenu. Kakšen teden ali dva pred pripravo na prezimovanje vodo "sunkovito kloriramo", da uničimo bakterije. Zaradi nižje temperature vode, količino sredstva prilagodimo. Ko dezinfekcijsko sredstvo izhlapi iz vode, uravnamo pH vrednost, da preprečimo odvečno odlaganje vodnega kamna in nastanek korozije. V vodo dodamo še sredstvo za prezimovanje, ki veže mineralne snovi, da se ne izločajo na stene bazena in zavirajo rast alg.  

 

Če so zimski meseci nadpovprečno topli in sončni, se zaradi tople vode začnejo alge ponovno razvijati. Sredstvo za prezimovanje se v tem primeru sčasoma razgradi oziroma izgubi svojo koncentracijo. Pri bazenih, ki niso pokriti, se voda s snegom in dežjem izmenja do polovice, torej se redči tudi sredstvo za prezimovanje. V takem primeru je dobro dodatno dozirati sredstvo za prezimovanje.

 

Naslednji korak je znižanje nivoja vode v bazenu, da bo vsaj 10 - 20 cm pod nivojem povratnih šob oziroma pod nivojem odprtine za protitočno napravo. Če so povratne šobe tudi v spodnjem delu bazena, jih zapremo s čepi za prezimovanje bazena. Njihova namestitev je preprosta, saj so konični in se v odprtino lepo prilegajo. Z vijačenjem metuljčnega vijaka se čep razteza in tako zagotovi odlično tesnjenje. Za večino bazenov velja, da je najbolje, da ostanejo preko zime popolnoma ali pa vsaj deloma napolnjeni z vodo.

 

Tudi med zimskim časom je potrebno iz bazena dodatno spuščati odvečno vodo, ki se tam akumulira zaradi dežja ali snega, tako da je nivo vode vedno vsaj 10 cm nižji od najnižje odprtine. 

 

Na zimo pripravimo tudi strojnico. Odklopimo filter, demontiramo črpalko in iz nje odstranimo vso vodo, očistimo njen pred-filter ter jo shranimo na suho in pred zmrzaljo zaščiteno mesto. Izpraznimo tudi vso cevno inštalacijo bazena in vse ventile, razen talnega odtoka, pustimo odprte. Demontiramo, očistimo in shranimo tudi črpalko za protitok ali masažo.

 

Da se prepričamo ali smo odstranili vso vodo, črpalko obrnemo na glavo in jo rahlo potresemo.

 

Ko pripravljamo bazen na zimo, ga zavarujemo tudi za primer zamrznitve vode, da ne pride do neželenih poškodb bazena. Ko voda zmrzne, se namreč močno razširi. Ta sila naredi razpoke v betonu, zaradi nje popokajo košarice v skimmerju, cevne povezave in druge komponente.

 

 

Da to preprečimo, uporabimo posebne plovce, ki jih, povezane v »verigo«, položimo v bazen.

 

 

Pri večjih bazenih položimo plovce na sredino po dolžini in po širini bazena. Pri manjših bazenih pa položimo plovce po diagonali.

 

 

Na koncu bazen še pokrijemo. Zaščitna zimska pokrivala so pomembna za podaljšanje življenjske dobe bazena in za lažje vzdrževanje. Bazen, ki je pozimi pokrit, je zaščiten pred UV žarki, kar podaljšuje življenjsko dobo PVC folije oziroma poliestra. Zimsko pokrivalo je močnejše kot poletno, saj drži težo snega in dežja, hkrati pa preprečuje, da bi kateri od družinskih članov padel skozi pokrivalo v bazen. Prav tako ščiti pred dodatnim nastajanjem alg v bazenu, saj preprečuje dostop svetlobe v bazen. Preprečuje tudi padanje listja in ostale umazanije v bazen. Pokrivala običajno obtežimo z vodnimi tulci ter pritrdimo na bazenski rob s posebnimi sidri in elastikami.

Zimsko pokrivalo Stotinka

 

Odstranimo tudi lestev in skakalne deske ter jih, skupaj s filtrom in črpalko, shranimo na suho mesto. Ne pozabimo na solarni tuš, tega pozimi prav tako skladiščimo na suhem in pred zmrzaljo zaščitenem mestu.

 

Če bazen jeseni pravilno pripravimo za prezimovanje in ga primerno pokrijemo, lahko voda ostane do pomladi bistra ter čista in je ni potrebno v celoti menjati. To je še posebej pomembno tam, kjer vode ni v izobilju.

Tako pripravljen bazen spomladi lažje in hitreje očistimo, zmanjšamo porabo čistilnih sredstev, otvoritev nove sezone užitka spomladi pa bo preprosta.

Pomoč pri nakupu
02/80-50-430
E-pošta
AAA
Brezplačna dostava nad 49 €