Domov / ABC metoda ali kako skrbeti za vodo v treh korakih?

ABC metoda ali kako skrbeti za vodo v treh korakih?

Voda v bazenu je zelo pomembna. Biti mora čista, brezbarvna in higiensko neoporečna. Takšnim zahtevam ustreza pitna voda. Vendar se iz okolja v vodo prenašajo nečistoče, glivice in bakterije, ki se v vodi zelo hitro razmnožujejo, posebej pri temperaturi med 20 in 30 stopinj. Nekaj pa jih s seboj prinesejo tudi kopalci.

 

Večje delce odstranimo z vodnim sesalcem in filtrom, bakterije pa s pomočjo oksidacijskih sredstev kot sta klor in aktivni kisik. Voda bo spet neoporečna.

 

V Stotinki vam pri tem pomagamo s preprosto metodo vzdrževanja vode: ABC metoda. Skupine izdelkov so namreč označene s črkami ABC in jih v procesu vzdrževanja dodajamo po abecedi.

 

 

A - pH vrednost vode

Idealna pH vrednost bazenske vode je med 7.0 in 7,6. Če je nižja od 7, je voda kisla in povzroča korozijo kovinskih delov na napeljavah, toplotnem izmenjevalcu in filtru. Če pa je višja od 7,6, pride do izločanja mineralnih snovi, kar se kaže kot bele obloge na bazenskih stenah, pri ljudeh pa kot srbečica kože in pekoče oči.

 

Ko vodo natočimo v bazen, preverimo pH vrednost. Ta nam pove, kako reagira voda – kislo, nevtralno ali bazično. Zmerimo jo s pomočjo priročnega merilca. Nekaj dni po tem, ko napolnimo bazen, moramo pH vrednost preverjati dnevno, kasneje pa tedensko.

 

pH vrednost vode uravnavamo s pH regulatorji. Običajno so v obliki granulata, ki ga raztopimo v vodi in vlijemo v bazen, ali pa so v tekoči obliki in jih uporabljamo s pomočjo dozirnih črpalk.

 

B – dezinfekcija vode

Za dezinfekcijo vode se najpogosteje uporablja klor v različnih oblikah:

  • kot Natrijev hipoklorit (tekočina), ki se v privatnih bazenih uporablja v kombinaciji z avtomatiko
  • kot organski klor, ki se v obliki granulata ali tablet v privatnih bazenih uporablja največ.

Organski klor ne spreminja pH vrednosti vode, v vodi je popolnoma topljiv in ne pušča mineralnih oblog na bazenu, omogoča dolgotrajno skladiščenje, je relativno varen in preprost za uporabo.

V zasebnih družinskih bazenih se vedno bolj uveljavljajo tudi dezinfekcijska sredstva na bazi aktivnega kisika, ki so še posebej primerna za notranje bazene.

 

Učinkovitost takšne dezinfekcije je nižja kot s klorom, vendar se z njo izognemo vonju po kloru. Pri tej metodi mora biti filtrirni sistem optimalen in dovolj zmogljiv. Kljub vsemu pa se tudi pri tej metodi dezinfekcije priporoča občasno sunkovito kloriranje (na dva do tri tedne).

 

           Poznamo dva načina kloriranja:

  • dolgoročno kloriranje, ko vsebnost klora v vodi ne sme pasti pod 0,3 do 0,6 mg ter
  • sunkovito ali šok kloriranje, ki ga izvedemo po prvi polnitvi vode v bazen oziroma pri večjih obremenitvah vode (večje število kopalcev, višja temperatura vode, po dežju). Preventivno je priporočeno vsaj eno sunkovito kloriranje na 10 dni.

 

 

C - Preprečevanje alg v plavalnih bazenih.

Alge so najbolj preprosti rastlinski organizmi, ki so zmožni fotosinteze. Bazenska voda nudi ugodne pogoje za njihovo rast. Alge niso vir infekcij, nudijo pa idealno podlago za razvoj drugih mikroorganizmov. Odmrle alge so hrana za bakterije, ki sčasoma postanejo odporne na klor.

Posebne tekočine, ki se imenujejo algicidi, preprečujejo rast alg in delujejo izključno preventivno. 

  • Osnovni algicidi se v stiku z vodo, v kateri je prisoten klor, rahlo penijo, posebej v bazenih s protitočnimi napravami in masažnimi šobami.
  • Bolj koncentrirani algicidi se sploh ne penijo in so primerni za vse bazene.

 

Podjetje Chemoform proizvaja sredstva za nego bazenske vode že od leta 1962.  Nenehna skrb za doseganje najvišjih standardov kakovosti je zagotovilo za varno kopanje, ki je hkrati prijazno kopalcu in njegovi koži. Seveda pa je potrebno dosledno upoštevati navodila, ki jih najdete na embalaži, ter varnostna opozorila. Varnostna embalaža je narejena tako, da je otroci sami ne morejo odpreti. 

Telefon
02/80-50-430
E-pošta
Brezplačna dostava nad 49 €